Search
Close this search box.

Istra

Priroda se nikud ne žuri, a sve postigne (Lao Tzu)

Ovaj veličanstven poluotok okružen Jadranskim morem svojim prostranstvima i povijesnim nasljeđem očarava posjetitelje.  Obalu Istre krase neki od najatraktivnijih hrvatskih gradova, dok se u unutrašnjosti nalaze bajkovite doline, drevne šume i zapanjujući vinogradi.

U Istri ćete pobuditi cijeli niz osjetila te se upoznati s posebnostima istarske kuhinje, prvoklasnim vinima i domaćim tartufima. Riječ je o geografskom području u kojem se prekrasan Jadran spaja sa živopisnim i mističnim krajolikom ispunjenim brdima otkrivajući tisućljetno nasljeđe povijesti i kulture.  Glavne atrakcije u Istri su grad Pula, dom najbolje očuvanog i šestog po veličini najvećeg rimskog amfiteatra koji datira iz 1. stoljeća, Nacionalni park Brijuni, jedinstven arhipelag od 14 otoka, Eufrazijeva bazilika u Poreču, koju je UNESCO proglasio svjetskom baštinom i raskošan grad Rovinj, povijesni mletački grad jedinstven po kamenim ulicama i poznat po vizuri koja očarava razglednice i naslovnice brojnih svjetskih časopisa.

Niz malih srednjovjekovnih gradova poput Grožnjana i Motovuna, u unutrašnjosti Istre poznati su po zapanjujućim brdskim utvrdama, renominiranom filmskom festivalu i domaćinom umjetničke scene.

Istra je lako dostupna zbog dobre cestovne infrastrukture i nekoliko međunarodnih zračnih luka unutar geografskog područja. Vožnja automobilom kroz ovaj poluotok omogućit će vam otkrivanje lokalnih krajolika, šarmantnih gradova, rimskih iskopina i osebujne prirode.

Čarolija okusa

Eno gastro tradicija u Istri posjeduje nesvakidašnji sklad kontinentalne i mediteranske tradicije. Namirnice s potpisom su veličanstvena vina i maslinovo ulje koje zaokružuju brojna jela poput autohtonih istarskih tjestenina, boškarina, tradicionalnog istarskog goveda, do lignji i školjaka.  Samo u 2018. godini čak je 15. istarskih restorana uvršteno u izdanje prestižnog kulinarskog vodiča Michelin.

Vinske ceste pružaju jedinstveno iskustvo putovanja kroz autohtonu Istru i njene krajolike. Neobičan spoj crvenog i sivog tla na osunčanim brežuljcima pogoduju vinovoj lozi. Vinska tradicija neizostavni je dio identiteta Istre.  Upoznajte podrume i vinske priče, te doživite seoskog način života. Uz najpoznatiju Istarsku Malvaziju, ističu se sorte Teran, Muškat, Merlot i Cabernet Sauvignon. Vinske ceste Istre danas uključuju više od 110 vinara.

Povijesne atrakcije​

Eufrazijeva bazilika u Poreču: Izgrađena je u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, predstavlja jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, a 1997. dodan na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.

Gradska jezgra grada Rovinja: isprepletena je kamenim, stoljećima trošenim izlizanim uličicama i skalinadama koje, kroz volte, preko trgova i piazzetta, vijugaju uz male šarene kućice; Crkva svete Eufemije najpoznatiji je gradski spomenik, rekonstruiran u prvoj polovici 18. stoljeća u baroktnom venecijanskom stilu.

Pejzažna bajka u unutrašnjosti​​

Motovunska šuma prirodna je posebnost Istre i cijelog hrvatskog priobalja. Obilježje prirodne rijetkosti joj daje hrast lužnjak, vrsta karakteristična za nizinske krajeve kopnenih dijelova Hrvatske, a cijenjen je u stolarstvu, građevinarstvu, brodogradnji i bačvarstvu. Osim hrasta, Motovunska šuma obiluje i drugim vrstama pogodnih za obradu drva, radi čega je Mletačka Republika još u 16. stoljeću preuzela poseban režim nadzora i zaštite od pretjerane sječe.   Šuma i okolno područje skriva tartufe, čuvenu svjetsku deliciju.

Srednjovjekovni gradić Motovun smješten je na brežuljku, poznat je po Teran sorti vina i mirisnim bijelim tartufima koji su kvalitetom ravni onima iz Albe u Italiji. Motovun se opisuje kao srce Istre, klupko sjećanja i pleter povijesti.

Grožnjan, je pitoreskni gradić na sjeveru Istre, poznat kao utočište mnogim umjetnicima. Gradić posjeduje više galerija i posebnih suvenirnica, no što ima stanovnika.  Hodajući ulicom, čuti ćete zvuk divnih melodija koje odzvanjaju kamim ulicama ovog šarmantnog mjesta

Prirodne atrakcije​​

Nacionalni park Brijuni: arhipelag od 14 otoka nekoć su bili korišteni kao rimsko odmaralište čemu svjedoče ruševine Verige na Velom Brijunu. Golf tereni datiraju iz 19. stoljeća kada su sagrađene i prve vodovodne cijevi te grijani morski bazeni.

Plaže sa plavom zastavom u Istri nisu rijetkost, a najveći broj nalazi se na području Umaga i Novigrada.

Jeste li znali?

Hrast sa područja doline rijeke Mirne korišten je za građevine u Veneciji. Posebna se pozornost obraćala na kultiviranje specifičnih sadnica hrasta za odgovarajuće vrste konstruiranih brodova.

“Terra Magica” nadimak je za Istru kojeg su joj nadjenuli stari Rimljani.

Rtovi Katora, Sipra i Tiole, smješteni između Savudrije i Umaga, obiluju bogatim arheološkim nalazištima.

Poluotoci na kojima su smještene stare gradske jezgre Umaga i Novigrada su nekad bili otočići koji su se tijekom vremena spojili sa kopnom.

Jedini moguć pristup centru Motovuna je putem najdužeg stepeništa u Istri koji se sastoji od 1.052 stepenice.

Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća na Brijune su dolazile poznate povijesne ličnosti u svrhu pregleda i psihijatrijskih konzultacija kod brijunskog liječnika dr. Otta Lenza. Popis je uključivao osobe poput Jamesa Joycea, Thomasa Manna, Gustava Klimta i austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda.

Najveći tartuf na svijetu: 2. studenog 1999. godine, ugostitelj Giancarlo Zigante i njegova kujica su nedaleko od Buja pronašli tada najveći ikad ubrani tartuf na svijetu koji je težio 1,31 kg što je upisano u znamenitu Guinnessovu knjigu rekorda.

Brijuni su svojevremeno služili i kao rezidencija bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je ugostio više od 90 šefova država čiji su darovi među ostalom uključivali i cijeli niz egzotičnih životinja poput slonova, zebri i lama.